Titkok a föld alatt – ásványok, kőzetek, drágakövek kiállítás a Természettudományi Múzeumban
Titkok a föld alatt – ásványok, kőzetek, drágakövek címmel állandó kiállítás látogatható a Magyar Természettudományi Múzeumban. Kíváncsi rá, hogy nézhet ki egy mindenes fehércseléd, vagy mik a tagjai egy Betéti ásványtársaságnak? Hogyan segíthet a ház körül egy föld alól előkerült háztartási alkalmazott? Mit tisztítanak a szagmunkások? Egyáltalán miért kell ismernünk az ásványokat? Az ásványok részei mindennapi életünknek. Nincs olyan nap, hogy valamilyen formában ne találkozzunk velük. Gondoljunk csak az ételeinkben megtalálható sóra, a ceruzánk belét adó grafitra vagy a szerencsésebbek ékszereiben előforduló smaragdra vagy gyémántra.
Szépséges és egyben tanulságos utazásra invitáljuk térben, időben és persze képzeletben. Lépjen be kiállításunkba, és nézze meg a mintegy 2000 példányt felvonultató vitrineket. Egy múzeumi belépőjegy áráért a saját háztartásából ismerős tárgyakat alkotó ásványoktól eljuthat egészen a Holdig, legalábbis annak egy darabkájáig. Az alig néhány éve előállított mesterséges gyémánttól visszaléphet hazánk legidősebb kőzetéig, de ha ez a 470 millió év nem elég, mellette láthatja a földkéreg legöregebb, hárommilliárd éves darabját is, sőt, ha kedvet kapott az időutazáshoz, találhat a kiállításban a Naprendszerrel közel egykorú, több mint 4,5 milliárd éves földön kívüli vendégeket is meteoritjaink „személyében”.
Aki a kicsire is ad, megnézheti azt a milliméteres szemcsékből álló preparátumot, melyben hárommilliárd évesnél régebbi cirkonkristályok rejtőznek. A nagyság kedvelőit pedig rögtön a bejáratnál a 136,5 kilós „Nagyapó” nevű füstkvarc kristály fogadja. Az esztétikai élmények után vágyókat a számtalan ásvány természetes szépsége mellett a csiszolt drágakövek varázsa várja a „közönséges” marokkövektől az angol koronaékszerek legszebb – természetesen csak másolatban látható – gyémántjáig. A múltunk iránt érdeklődők több mint 200 éves gyűjteményünkből válogatott példányokon keresztül pillanthatnak be a múzeum olykor viszontagságos történelmébe. A kiállítás az ibolyántúli fényben „világító” ásványok révén még sötétben látható látványosságot is kínál.
A kiállítás részei:
I. terem.
Ásványok: – Fontosságuk, felhasználásuk, tulajdonságaik. – Ásványrendszertani kiállítás – Nagyméretű ásványpéldányok – Az ásványok színe – Az ásványok formája (kristálytani bemutató)
II. terem.
Kőzetek: – A három fő kőzettípus, keletkezésük és fajtáik – Csiszolt díszítőkövek – A kőzetek körforgása – Magyarország és a Föld legidősebb kőzetei.
Meteoritok: –Keletkezésük és fajtáik – A múzeum legnagyobb meteoritjai
III. terem.
Arnóth József-drágakőkiállítás: Drágakőfajták, drágakőtani alapfogalmak, különféleképpen megmunkált drágakövek
Válogatott példányok a gyűjtemény múltjából.
„Világító ásványok” (ibolyántúli fényben fluoreszkáló ásványok bemutatója)
2025.01.01. - 2025.12.31. |
További ajánlataink
2025.01.01. - 2025.12.31. | |
2025.01.01. - 2025.12.31. | |
2025.01.01. - 2025.12.31. | |
2025.01.01. - 2025.12.31. | |
2025.01.01. - 2025.12.31. | |
2025.01.01. - 2025.12.31. | |
2025.01.01. - 2025.12.31. | |
2025.03.14. - 2025.06.21. |
Magyar Természettudományi Múzeum időszaki kiállítás 2025
Tengerre magyar! - kiállítás |
2025.04.10. - 2025.12.31. |
Magyar Természettudományi Múzeum időszaki kiállítás 2025
A látható láthatatlan: Bányák és barlangok ibolyántúli fényben - Berentés Ágnes fotókiállítása |
2025.04.10. - 2025.12.31. | |
2025.04.29. - 2025.05.04. |
Magyar Természettudományi Múzeum programok 2025 Budapest
Múzeumlátogatás |
2025.05.04. | |
2025.06.01. |
Solinfo Café Budapest
A világ legjobb olasz kávéja - Caffé Giamaica kávé, teák, gyümölcsös limonádék és frissen facsart levek, turmixok a Zsinagóga tőszomszédságában. Egész napos reggeli, heti ebédmenü, könnyű salátákkal és kényeztető süteményekkel vár barátságos személyzetünk. Mindeközben bármerre nézel mindenhol ...
Sophie Budapest
Étlapunkat jobbnál jobb olaszos fogások alkotják. Kézzel nyújtott pizzáinkkal, házi tésztából készült ételeinkkel és mennyei desszertjeinkkel mosolyt csalunk minden vendégünk arcára. Látogass el hozzánk, sok szeretettel várunk!
Sophisto Champagne Bar & Restaurant Budapest
Mesés helyen található a Sophisto bár, ahol az elképesztő pezsgőválaszték mellett olyan izgalmas ételeket kóstolhat, mint a kacsamájas zserbó vagy a körtés rizottó. A Sophisto nevében nem véletlen szerepel a „Champagne Bar”, itt megtudhatod, mi a különbség a prosecco, a champagne, a pezsgő és a cava ...
Soproni Vendéglő Budapest
A Soproni Vendéglő hangulatos étterem széles választékkal, bőséges adagokkal.
Soroksári Kifőzde
Soroksári Kifőzdénket 2008 nyarán nyitottuk meg. Mindennap megújuló ételkínálatunk sokszínű étkezési lehetőséget biztosít a naponta betérő vendégeink számára. Barátságos környezetben, hangulatos, beépített terasszal, kedvező árakkal, egyszerű és ízletes ételekkel, változatos napi menüvel várjuk Önöket. ...
Spinoza Kávéház Étterem Budapest
A zsidó negyed szívében, a Dob utcában reggeltől estig egészséges ételekkel várja kedves vendégeit a Spinoza Kávéház Étterem, ahol minden pénteken klezmer koncert, és minden este élő zongorajáték nyújt kellemes szórakozást.
Spoon The Boat Étterem Budapest
Spoon - the boat, a rendezvényhajó. A Lánchíd lábánál a Budai Várral szemben a Dunán. Télen 3 különböző hangulatú teremmel, nyáron még 2 terasszal, 3 konyhával, 1600m2-en, 5 bárpulttal szinte minden igénynek megfelelő szolgáltatást biztosítanak. A konyha magyar és európai alapokon nyugvó ízeket ...
Sport Étterem Budapest
A Sport étterem a házias ízeket részesíti előnyben. A magyar konyha jellegzetes ételei mellett néhány különlegesség is megtalálható az étlapon, mint például a kakashere vagy kakas taréj, de a kacsamáj különféle változatait is szívesen készítjük.
Spíler Buda
A Spíler újabb helyszínt hódított meg: a budai hegyek lábához viszi el a maga elvarázsolt és sajátos miliőjét, a Spíler Budába, a MOM Parkba. A Spíler Budában benne van a rock, a féktelenség, az élet! Finom anyagok és csillogás vesz körül minket, asztalunkra pedig a legjobb hozzávalókból készült ...
Sramli Csárda Budapest
Célunk, a hagyományos és sváb ételek mellett új ételek, italok és tálalási módok bevezetése. Az ételek hazai alapanyagokból, hagyományos eljárással készülnek. A csárda jellemző ételspecialitásai a sváb csirkeleves kaláccsal, sváb pecsenye, sváb libamáj és a desszertek közül a túrós smarni szilvaöntettel és ...
A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!