Budai Arborétum látogatás
A Budai Arborétum vadregényes kert a főváros közepén, a kertészeti felsőoktatás fellegvárának keretet adó Szent István Egyetem Budai Campusának épületegyüttesét övezi. Az arborétum a Gellért-hegy déli lábánál terül el, a Villányi út – Szüret utca – Somlói út között. Területét a Ménesi út két, korban és jellegben elváló részre osztja: az Alsó és a Felső Kertre. A vidéket valaha szőlőskertek borították, amelyeket a filoxéravész pusztított ki a XIX. század végén. A Budai Arborétum területe 7,5 hektár.
Budai Arborétum
A növényanyag összetételét két fő tényező formálta: a kert rendeltetése és az országban egyedülálló klímája. Megkülönböztetett figyelmet kaptak a "hungaricum"-ok: a hazai dendroflóra kincsei vagy a magyar nemesítés eredményei. Ilyen például a hazai berkenyék gazdag választéka: a Bükk-hegységben őshonos kereklevelű berkenye, a vértesi berkenye , Dégen berkenyéje, a balatoni berkenye és mások. Közülük a legszebbek határainkon túl is nagy keresettségnek örvendenek.
Híresek az ezüst hárs magyar nemesítésű fajtái, világújdonság a mecseki gömbkőris.
A különleges növényanyag létfeltételeit a sajátos mikroklíma biztosítja. Bármily hihetetlenül is hangzik, a Budai Arborétum az ország egyik legmelegebb területe.
Ezek után nem meglepő a gazdag mediterrán gyűjtemény: rendszeresen termést érlel a füge és az ázsiai datolyaszilva, évről évre gazdagon virágzanak a végzetfák, a gránátalmák, a babérlevelű szuhar és a selyemakác. Szépen fejlődnek a valódi ciprusok, a pálmaliliomok (, károsodás nélkül áttelel az örökzöld benge és az örökzöld tölgy.
Az épületek árnyas-párás beszögelléseiben valódi szubtrópusi növények élnek: a cserepes dísznövényként ismert kínai kenderpálma, a szobaarália, babérsom, a télálló fukszia, vagy a délvidéki borostyánok (Hedera colchica, H. canariensis) tarkalevelű fajtái. Magyarországon csak itt hoz termést az imafüzérfa és a japánszentfa. Ez utóbbiból hazájában, Japánban újévkor a házi oltár díszítésére használják.
Az arborétum feladatai
Az arborétum elsődleges feladata, hogy bemutatókertként szolgáljon a dísznövény-termesztéssel, dendrológiával és díszkertészettel ismerkedő hallgatók számára, a "kertészeti dendrológia", az "évelő dísznövények" és az "egynyári dísznövények" témáinak oktatásához. Megtalálható itt ezért csaknem minden olyan fásszárú és évelő lágyszárú faj és fajta, ami hazánkban forgalomban van. A terület változatos mikroklimatikus adottságaival és az öntözés lehetőségeivel megfelelő termőhelyet nyújt az eltérő igényű növények számára is. Csupán néhány, speciális igényű faj hiányzik, mint a mészkerülő Calluna vulgaris, Cytisus scoparius, vagy Rhododendron fajok. Egyes savanyúbb talajú területeken ezek telepítését is időről-időre megkíséreljük.
A másik fontos feladat a honosítás. A hazánkba újonnan bekerülő fásszárú dísznövények többek között ebben az arborétumban kerülnek kipróbálásra, majd – kedvező eredmény esetén – előzetes elszaporításra és szélesebb körű elterjesztésre. Erre a terület éghajlati és talaj-adottságainál fogva kiválóan alkalmas. Általában elmondhatjuk, hogy amelyik növény itt jól érzi magát, az az ország bármely részén sikerrel telepíthető, és a nagyvárosok szennyezett levegőjét is elég jól elviseli. (Kivételt képeznek a Ménesi úti támfal alá, valamint a K-porta melletti védett beszögellésbe ültetett melegigényes fajok, melyek megmaradásukat csak a különlegesen kedvező mikroklímának köszönhetik.)
Forrás: az arborétum honlapja
2025.01.01. - 2025.12.31. |
FelisaTapas Bar Budapest
A Felisa Tapas Bar-ban a pazar ételektől kezdve a remek spanyol italkínálaton át a mediterrán hangulatig megelevenedik a pezsgő latin életérzés. Az ízletes tapas mellett a Felisában autentikus spanyol főételek, levesek és desszertek várnak ránk. Az alapanyagok nagy része Spanyolországból érkezik, így ...
Felix Kitchen & Bar Budapest
A FELIX Kitchen & Bar étlapján megtalálható minden klasszikus kedvenc és egzotikus alapanyag – de egy dolog közös: minőségünkben nem kötünk kompromisszumot. Az ételek a magyar hagyományokban gyökereznek és követik a nemzetközi trendeket – a nap minden étkezésében. Az exkluzív alapanyagokat a ...
Fenyőgyöngye Vendéglő Budapest
A Fenyőgyöngye Vendéglő a Hármashatár -hegyen, a Budai Parkerdő közepén fekszik. A Fenyőgyöngye 1935-ben épült, és hamar a kirándulók kedvelt helye lett. A régi, hagyományos magyar konyha ízeit, ételeit kínáljuk vendégeinknek. Nem a modern konyha irányvonalait követjük, szeretnénk ha igazán éhesen ...
Ferdinánd Monarchia Étterem és Cseh Sörház Budapest
Ételeink és italaink bevezetik a nagyérdemű étterembe járó közönséget a boldog békeidők világába. Bécs, Budapest, Prága, Pozsony, Erdély és Partium, a Délvidék, egy csepp Itália. Ezer színű világ tele ételcsodákkal és italkülönlegességekkel.
Feri’s Étterem
Az étterem színvonalas zsidó konyhával várja az ínyenceket a zsidó negyed szívében, a Dob utcában. A klasszikus zsidó ételek mellett a világ konyha is felkerült az étlapra.
Fióka Étterem Budapest
Különleges borokkal, nemzetközi konyha finomságaival, hangulatos terasszal, a városmajori lombok alatt fészkelő Fióka Étterem és Borbár szeretettel vár. Mi sem idillibb, mint jó időben, madárcsicsergést hallgatva ülni a Fióka teraszán. Barátságos, romantikus éttermünkben mindig jó szívvel látjuk Önt, ha betér ...
Flat White Kitchen Budapest
Finom reggelink bőséges választékával, napi, tartalmas menüvel várunk, finom kávét is kínálunk. Tartsátok nálunk céges csapatépítő vagy baráti partitokat. A jó hangulatról mi gondoskodunk.
Flava Kitchen & More Budapest
Mindig friss, globalista alapanyagokból komponált fogások a világ legnépszerűbb gasztrokultúráiból. Az észak-afrikai, latin-amerikai és közel-keleti ihletésű finomságok mellett olyan tradicionális ételek is helyet kapnak, mint a japán ramen leves vagy a porcukorral hintett, híres magyar csörögefánk. A ...
Fleischer Restobar Budapest
Egy sarokháznyi New York a budapesti Nagymező utcában.
Flow Specialty Coffee Bar & Bistro Budapest
A Flow-t azért hozták létre, mert szerették volna a specialty kávézást és a teljes értékű, növényi alapú táplálkozást egy helyen belül megvalósítani. Ételeiket kizárólag friss, szezonális, hazai, növényi alapanyagokból készítik. A számtalan új és rég elfeledett csodálatos alapanyagból készülő fogások ...
A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!