Budai Arborétum látogatás
A Budai Arborétum vadregényes kert a főváros közepén, a kertészeti felsőoktatás fellegvárának keretet adó Szent István Egyetem Budai Campusának épületegyüttesét övezi. Az arborétum a Gellért-hegy déli lábánál terül el, a Villányi út – Szüret utca – Somlói út között. Területét a Ménesi út két, korban és jellegben elváló részre osztja: az Alsó és a Felső Kertre. A vidéket valaha szőlőskertek borították, amelyeket a filoxéravész pusztított ki a XIX. század végén. A Budai Arborétum területe 7,5 hektár.
Budai Arborétum
A növényanyag összetételét két fő tényező formálta: a kert rendeltetése és az országban egyedülálló klímája. Megkülönböztetett figyelmet kaptak a "hungaricum"-ok: a hazai dendroflóra kincsei vagy a magyar nemesítés eredményei. Ilyen például a hazai berkenyék gazdag választéka: a Bükk-hegységben őshonos kereklevelű berkenye, a vértesi berkenye , Dégen berkenyéje, a balatoni berkenye és mások. Közülük a legszebbek határainkon túl is nagy keresettségnek örvendenek.
Híresek az ezüst hárs magyar nemesítésű fajtái, világújdonság a mecseki gömbkőris.
A különleges növényanyag létfeltételeit a sajátos mikroklíma biztosítja. Bármily hihetetlenül is hangzik, a Budai Arborétum az ország egyik legmelegebb területe.
Ezek után nem meglepő a gazdag mediterrán gyűjtemény: rendszeresen termést érlel a füge és az ázsiai datolyaszilva, évről évre gazdagon virágzanak a végzetfák, a gránátalmák, a babérlevelű szuhar és a selyemakác. Szépen fejlődnek a valódi ciprusok, a pálmaliliomok (, károsodás nélkül áttelel az örökzöld benge és az örökzöld tölgy.
Az épületek árnyas-párás beszögelléseiben valódi szubtrópusi növények élnek: a cserepes dísznövényként ismert kínai kenderpálma, a szobaarália, babérsom, a télálló fukszia, vagy a délvidéki borostyánok (Hedera colchica, H. canariensis) tarkalevelű fajtái. Magyarországon csak itt hoz termést az imafüzérfa és a japánszentfa. Ez utóbbiból hazájában, Japánban újévkor a házi oltár díszítésére használják.
Az arborétum feladatai
Az arborétum elsődleges feladata, hogy bemutatókertként szolgáljon a dísznövény-termesztéssel, dendrológiával és díszkertészettel ismerkedő hallgatók számára, a "kertészeti dendrológia", az "évelő dísznövények" és az "egynyári dísznövények" témáinak oktatásához. Megtalálható itt ezért csaknem minden olyan fásszárú és évelő lágyszárú faj és fajta, ami hazánkban forgalomban van. A terület változatos mikroklimatikus adottságaival és az öntözés lehetőségeivel megfelelő termőhelyet nyújt az eltérő igényű növények számára is. Csupán néhány, speciális igényű faj hiányzik, mint a mészkerülő Calluna vulgaris, Cytisus scoparius, vagy Rhododendron fajok. Egyes savanyúbb talajú területeken ezek telepítését is időről-időre megkíséreljük.
A másik fontos feladat a honosítás. A hazánkba újonnan bekerülő fásszárú dísznövények többek között ebben az arborétumban kerülnek kipróbálásra, majd – kedvező eredmény esetén – előzetes elszaporításra és szélesebb körű elterjesztésre. Erre a terület éghajlati és talaj-adottságainál fogva kiválóan alkalmas. Általában elmondhatjuk, hogy amelyik növény itt jól érzi magát, az az ország bármely részén sikerrel telepíthető, és a nagyvárosok szennyezett levegőjét is elég jól elviseli. (Kivételt képeznek a Ménesi úti támfal alá, valamint a K-porta melletti védett beszögellésbe ültetett melegigényes fajok, melyek megmaradásukat csak a különlegesen kedvező mikroklímának köszönhetik.)
Forrás: az arborétum honlapja
2025.01.01. - 2025.12.31. |
Solinfo Café Budapest
A világ legjobb olasz kávéja - Caffé Giamaica kávé, teák, gyümölcsös limonádék és frissen facsart levek, turmixok a Zsinagóga tőszomszédságában. Egész napos reggeli, heti ebédmenü, könnyű salátákkal és kényeztető süteményekkel vár barátságos személyzetünk. Mindeközben bármerre nézel mindenhol ...
Sophie Budapest
Étlapunkat jobbnál jobb olaszos fogások alkotják. Kézzel nyújtott pizzáinkkal, házi tésztából készült ételeinkkel és mennyei desszertjeinkkel mosolyt csalunk minden vendégünk arcára. Látogass el hozzánk, sok szeretettel várunk!
Sophisto Champagne Bar & Restaurant Budapest
Mesés helyen található a Sophisto bár, ahol az elképesztő pezsgőválaszték mellett olyan izgalmas ételeket kóstolhat, mint a kacsamájas zserbó vagy a körtés rizottó. A Sophisto nevében nem véletlen szerepel a „Champagne Bar”, itt megtudhatod, mi a különbség a prosecco, a champagne, a pezsgő és a cava ...
Soproni Vendéglő Budapest
A Soproni Vendéglő hangulatos étterem széles választékkal, bőséges adagokkal.
Soroksári Kifőzde
Soroksári Kifőzdénket 2008 nyarán nyitottuk meg. Mindennap megújuló ételkínálatunk sokszínű étkezési lehetőséget biztosít a naponta betérő vendégeink számára. Barátságos környezetben, hangulatos, beépített terasszal, kedvező árakkal, egyszerű és ízletes ételekkel, változatos napi menüvel várjuk Önöket. ...
Spinoza Kávéház Étterem Budapest
A zsidó negyed szívében, a Dob utcában reggeltől estig egészséges ételekkel várja kedves vendégeit a Spinoza Kávéház Étterem, ahol minden pénteken klezmer koncert, és minden este élő zongorajáték nyújt kellemes szórakozást.
Spoon The Boat Étterem Budapest
Spoon - the boat, a rendezvényhajó. A Lánchíd lábánál a Budai Várral szemben a Dunán. Télen 3 különböző hangulatú teremmel, nyáron még 2 terasszal, 3 konyhával, 1600m2-en, 5 bárpulttal szinte minden igénynek megfelelő szolgáltatást biztosítanak. A konyha magyar és európai alapokon nyugvó ízeket ...
Sport Étterem Budapest
A Sport étterem a házias ízeket részesíti előnyben. A magyar konyha jellegzetes ételei mellett néhány különlegesség is megtalálható az étlapon, mint például a kakashere vagy kakas taréj, de a kacsamáj különféle változatait is szívesen készítjük.
Spíler Buda
A Spíler újabb helyszínt hódított meg: a budai hegyek lábához viszi el a maga elvarázsolt és sajátos miliőjét, a Spíler Budába, a MOM Parkba. A Spíler Budában benne van a rock, a féktelenség, az élet! Finom anyagok és csillogás vesz körül minket, asztalunkra pedig a legjobb hozzávalókból készült ...
Sramli Csárda Budapest
Célunk, a hagyományos és sváb ételek mellett új ételek, italok és tálalási módok bevezetése. Az ételek hazai alapanyagokból, hagyományos eljárással készülnek. A csárda jellemző ételspecialitásai a sváb csirkeleves kaláccsal, sváb pecsenye, sváb libamáj és a desszertek közül a túrós smarni szilvaöntettel és ...
A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!