Hegedű kiállítás a Zenetörténeti Múzeumban, 20. századi hegedűkészítő műhely és magyar mesterhegedűk
Az MTA BTK Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeuma hangszergyűjteményének egyik legértékesebb része a hegedűgyűjtemény, azon belül is a magyar hegedűkészítés fénykorából, a 20. század első feléből származó mesterhegedű gyűjtemény. Ezek a hangszerek európai viszonylatban is a legmagasabb szakmai színvonalat képviselik. 2014 januárjában a múzeum egy különleges értékű hegedűkészítő műhellyel gazdagodott, amelyet több mester használt folyamatosan a 19. század 2. felétől 2007-ig. Ezáltal lehetőségünk nyílt arra, hogy a hangszereket, azok előállításának helyszínét és egyben a hangszerkészítés folyamatát együtt mutassuk be.
Számos magyar műhely a hangszerkészítés mellett az utánpótlás nevelésére is nagy hangsúlyt fektetett. Ebből a szempontból egészen különleges volt Pilát Pál (1860–1931) cseh származású mester, ugyanis műhelyének folytonosságát a mai napig végigkövethetjük, immár a tanítványok negyedik generációja által.
Pilát a legjobb bécsi mestereknél tanult, majd Budapesten telepedett le. A Zeneakadémia megnyitása után annak tőszomszédságában, a Liszt Ferenc tér 10. szám alatt nyitott műhelyt. Halála után az üzletet az özvegye vitte tovább, majd 1957-ben, a tanítványok második generációjához tartozó Sáránszky Pálnak (1919–2000) adta át. Sáránszky a 20. század második felének meghatározó egyénisége a nagy előd szellemiségét a tanítványok révén a 21. századra is továbbörökítette. A Pilát-műhely berendezését eredeti formájában őrizte meg, még az agyonhasznált, ma már valóságos ereklyének számító munkaasztalt is megtartotta, amely egykoron a magyar hegedűkészítés legnagyobbjáé, Nemessányi Sámuelé (1837–1881) volt. A műhellyel szomszédos üzlethelység szessziós hangszertároló vitrinjei a második világháborúban bombatalálat következtében megsemmisültek. A megmaradt ajtószárny alapján Csepregi Sándor iparművész újratervezte a bútorokat, majd Schégerin István műbútorasztalos kivitelezte.
Sáránszky halála után Földesi Lajos hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, aki egyben Sáránszky tanítványa is volt, megvásárolta a mester hagyatékát. 2014 januárjában a műhelyberendezést és szerszámokat, az üzlet bútorait (lengőajtó, szecessziós vitrinek, fiókos szekrény, stb.), a hegedűrajzokat, Pilát és Sáránszky aranykoszorús mesterleveleit és okleveleit, hegedűművészek Pilátnak és Sáránszkynak dedikált fotóit a Zenetörténeti Múzeumnak ajándékozta.
Kiállításunk első termében az ajándékba kapott Pilát–Sáránszky műhely anyagából és a már korábban szerzeményezett hegedűkészítő szerszámokból egy komplett hegedűkészítő műhelyt rekonstruálunk. A falakra hegedűrajzok, Pilát aranykoszorús mesterlevele és a hegedűművészek dedikált fotói kerülnek. A műhelyben Nemessányi munkaasztalát, Sáránszky munkaasztalát és Pilát gyalupadját helyezzük el. Bemutatjuk a hegedűkészítéshez szükséges összes szerszámot, valamint a különféle sablonokat (tető, hát, csiga, f-nyílás, stb.), továbbá a hegedűkészítés valamennyi fázisát a kiválasztott faanyagtól a befejezésig. A műhely vitrines szekrényeit, amelyek eredetileg is vonós hangszerek kiállítására szolgáltak, a mai muzeológiai követelmények szerint ellátjuk megfelelő hangszertartókkal, világítással, biztonsági zárakkal. Ezekben a Múzeum hegedűgyűjteményéből mutatunk be válogatást. Az egyik szekrényben Pilát és tanítványainak, a másikban Pilát kortársainak hangszereit állítjuk ki. Egy sokfiókos szekrénnyel is rendelkezünk, ebben vonós hangszerek tartozékait helyezzük el: húrok, húrlábak, húrtartók, húrtartó gombok, fogólapok, kulcsok, hangtompítók, húrgépek, álltámaszok, a-sípok, gyanták, stb.
A második teremben a következő nemzedékek (Sáránszky, kortársai és tanítványai, 20. század második fele és 21. század eleje) munkáiból válogatunk. Ezeket a hangszereket magántulajdonból kölcsönözzük. A falakon hegedűrajzok, Sáránszky aranykoszorús mesterlevele és különféle oklevelei, valamint hegedűművészeket ábrázoló dedikált fotók kerülnek bemutatásra.
Forrás: A Múzeum honlapja
2025.01.01. - 2025.12.31. |
További ajánlataink
2025.01.01. - 2025.12.31. | |
2025.01.01. - 2025.12.31. | |
2025.01.01. - 2025.12.31. |
Bazsalikom Vendéglő Budapest
A vendéglőben pazar ételek és kellemes környezet várja a vendégeket. A csodálatos kültéri helyiség gondoskodik a remek hangulatról és kellemes légkörről. Fűtött teraszunk tökéletesen alkalmas hosszabb időtöltésre is.
Beer People Bár Budapest
A Beer People kínálatát a jó minőségű kraft sörök határozzák meg. Amerikai, angol, cseh és magyar főzdék nektárjait kínálják dobozos, palackozott és csapolt formában A kínálatot jól illusztrálja a három, egymás mellett álló hűtő: az egyik szélsőben kaptak helyet a magyar kisüzemi italok, a másik ...
Belfrit Royal - Budapest
Célunk, az egész világgal megismertetni Belgium legjavát, a BelFrit gyorsan és frissen készülő, minőségi ételeivel, amely kitűnő és felpezsdítő alternatívája napjaink gyorséttermi ételeinek. A márka itthon elsősorban a szuper belga sült krumplijaival vált népszerűvé, de megismerkedhetsz nálunk ropogós ...
Belgian Brasserie Henri Budapest - Belga Söröző és Étterem
Az első belga söröző Budapesten, mely a Bem rakparton található. Kellemes pub hangulatban, kitűnő ételekkel, remek sörökkel, nyáron panorámás terasszal várja Vendégeit.
Belvárosi Auguszt Cukrászda
Az Auguszt Cukrászda hamisítatlan családi vállalkozás, ahol a család minden egyes tagja érintett az üzlet és a szakma sikerében, valamennyien a munka hívei.
Bercsényi Kisvendéglő Budapest
Magyaros étterem kedvező árakkal, házias ízekkel, hétfőtől-szombatig menü kínálattal.
Biang Astoria Étterem Budapest
A küldetésünk egy olyan hely létrehozása volt, ahol tradícionális kínai, főként tésztás ételeket fogyaszthatnak Vendégeink. A tésztát házon belül készítjük és megannyi húsos, valamint vegetáriánus variációt tudunk létrehozni, azért, hogy minél színesebbé tegyük a nálunk való étkezést. Nem ...
Biarritz Étterem és Kávézó Budapest
Családi vendéglő a Parlamentnél, a párizsi bérházakat idéző belvárosi épületek között. Vendégeink az igényes magyar és világkonyha kedvelői közé tartoznak. Szívesen kombináljuk a különleges alapanyagokat hagyományos módon előállított ételeinkkel.
Bigfish Seafood Bistro Budapest
Budapest első tengeri bisztrója a város közepén. Válaszd ki a jégágyon felhalmozott halak, rákok, kagylók közül a kedvenceidet, és rendeld meg. Minden fogást frissen készítenek el, közvetlenül a rendelés után.
Biodevega Cafe & Restaurant
Üdvözlünk Magyarország első, ízig-vérig BIO ételműhelyében. Vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban dús, tápláló ételek kerülnek ki szakácsaink kezei közül, akik olyan főzési technológiákat használnak, amivel ezek az aranyat érő zöldségek és gyümölcsök vajmi keveset veszítenek tápértékükből. Ha ...
A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!