Hegedű kiállítás a Zenetörténeti Múzeumban, 20. századi hegedűkészítő műhely és magyar mesterhegedűk
Az MTA BTK Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeuma hangszergyűjteményének egyik legértékesebb része a hegedűgyűjtemény, azon belül is a magyar hegedűkészítés fénykorából, a 20. század első feléből származó mesterhegedű gyűjtemény. Ezek a hangszerek európai viszonylatban is a legmagasabb szakmai színvonalat képviselik. 2014 januárjában a múzeum egy különleges értékű hegedűkészítő műhellyel gazdagodott, amelyet több mester használt folyamatosan a 19. század 2. felétől 2007-ig. Ezáltal lehetőségünk nyílt arra, hogy a hangszereket, azok előállításának helyszínét és egyben a hangszerkészítés folyamatát együtt mutassuk be.
Számos magyar műhely a hangszerkészítés mellett az utánpótlás nevelésére is nagy hangsúlyt fektetett. Ebből a szempontból egészen különleges volt Pilát Pál (1860–1931) cseh származású mester, ugyanis műhelyének folytonosságát a mai napig végigkövethetjük, immár a tanítványok negyedik generációja által.
Pilát a legjobb bécsi mestereknél tanult, majd Budapesten telepedett le. A Zeneakadémia megnyitása után annak tőszomszédságában, a Liszt Ferenc tér 10. szám alatt nyitott műhelyt. Halála után az üzletet az özvegye vitte tovább, majd 1957-ben, a tanítványok második generációjához tartozó Sáránszky Pálnak (1919–2000) adta át. Sáránszky a 20. század második felének meghatározó egyénisége a nagy előd szellemiségét a tanítványok révén a 21. századra is továbbörökítette. A Pilát-műhely berendezését eredeti formájában őrizte meg, még az agyonhasznált, ma már valóságos ereklyének számító munkaasztalt is megtartotta, amely egykoron a magyar hegedűkészítés legnagyobbjáé, Nemessányi Sámuelé (1837–1881) volt. A műhellyel szomszédos üzlethelység szessziós hangszertároló vitrinjei a második világháborúban bombatalálat következtében megsemmisültek. A megmaradt ajtószárny alapján Csepregi Sándor iparművész újratervezte a bútorokat, majd Schégerin István műbútorasztalos kivitelezte.
Sáránszky halála után Földesi Lajos hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, aki egyben Sáránszky tanítványa is volt, megvásárolta a mester hagyatékát. 2014 januárjában a műhelyberendezést és szerszámokat, az üzlet bútorait (lengőajtó, szecessziós vitrinek, fiókos szekrény, stb.), a hegedűrajzokat, Pilát és Sáránszky aranykoszorús mesterleveleit és okleveleit, hegedűművészek Pilátnak és Sáránszkynak dedikált fotóit a Zenetörténeti Múzeumnak ajándékozta.
Kiállításunk első termében az ajándékba kapott Pilát–Sáránszky műhely anyagából és a már korábban szerzeményezett hegedűkészítő szerszámokból egy komplett hegedűkészítő műhelyt rekonstruálunk. A falakra hegedűrajzok, Pilát aranykoszorús mesterlevele és a hegedűművészek dedikált fotói kerülnek. A műhelyben Nemessányi munkaasztalát, Sáránszky munkaasztalát és Pilát gyalupadját helyezzük el. Bemutatjuk a hegedűkészítéshez szükséges összes szerszámot, valamint a különféle sablonokat (tető, hát, csiga, f-nyílás, stb.), továbbá a hegedűkészítés valamennyi fázisát a kiválasztott faanyagtól a befejezésig. A műhely vitrines szekrényeit, amelyek eredetileg is vonós hangszerek kiállítására szolgáltak, a mai muzeológiai követelmények szerint ellátjuk megfelelő hangszertartókkal, világítással, biztonsági zárakkal. Ezekben a Múzeum hegedűgyűjteményéből mutatunk be válogatást. Az egyik szekrényben Pilát és tanítványainak, a másikban Pilát kortársainak hangszereit állítjuk ki. Egy sokfiókos szekrénnyel is rendelkezünk, ebben vonós hangszerek tartozékait helyezzük el: húrok, húrlábak, húrtartók, húrtartó gombok, fogólapok, kulcsok, hangtompítók, húrgépek, álltámaszok, a-sípok, gyanták, stb.
A második teremben a következő nemzedékek (Sáránszky, kortársai és tanítványai, 20. század második fele és 21. század eleje) munkáiból válogatunk. Ezeket a hangszereket magántulajdonból kölcsönözzük. A falakon hegedűrajzok, Sáránszky aranykoszorús mesterlevele és különféle oklevelei, valamint hegedűművészeket ábrázoló dedikált fotók kerülnek bemutatásra.
Forrás: A Múzeum honlapja
2025.01.01. - 2025.12.31. |
További ajánlataink
2025.01.01. - 2025.12.31. | |
2025.01.01. - 2025.12.31. | |
2025.01.01. - 2025.12.31. |
Csarnok Vendéglő Budapest
Nagymamáink főztje a legfinomabb. Mi megpróbáljuk utána csinálni: magyarosan, zamatosan.
Csevapivo Étterem Budapest
Egy szelet Balkán, ahogyan mi készítjük. A Csevapivoban tehát helye van azoknak, akik – hozzánk hasonlóan – részei a délszláv kultúrának, ők, reméljük, hogy egy darabka otthont is találnak majd nálunk. De szeretettel várjuk azokat a vendégeket is, akik most ismerkednének meg a Balkán ízeivel vagy ...
Csicseri Étterem Budapest
Egyszerű, egészséges ételek, frissen préselt italok és aperitivek helyben fogyasztásra vagy elvitelre.
Csili Étterem Budapest
A Csili étterem a 20. kerületi Csili Művelődési Központban várja vendégeit. 140 vendég befogadására alkalmas, és hozzá tartozik egy tágas, fedett grillterasz is.
Csillaghegyi Megálló Budapest
A hely, ahol jó megpihenni, egy finom kávé, tea, süti mellett, reggelizni, uzsonnázni, beszélgetni, feltöltődni.
Csülök Csárda Budapest
A Berzsenyi utcai Csülök csárda már Kalota Béla óta őrzi nevét. Az épület jellegzetessége, a hordó forma még mindig látható a bejáratnál.Csülök-özön a nyolcadik kerületi Csülök Csárdában, a Keleti Pályaudvar és a II. János Pál pápa tér szomszédságában.
Csülök Vendéglő Budapest
A Csülök Vendéglő - nevéhez illően - elsősorban a tradicionális magyar konyha ízeit kínálja. Étlapjukon megtalálhatók a szárnyas, sertés, marha és hal ételek, melyek közül vendégeink által leginkább kedvelt finomságok a Csülök pékné módra, a sztrapacska, valamint a Jókai bableves. Az étteremben 3 ...
Cucina Étterem
Egy igazi olasz konyha (La Cucina) várja a házi készítésű tészták és pizzák szerelmeseit, a hömpölygő belváros forgatagában. Profi csapat varázsolja a kockás abroszok mellé a valódi “Dolce Vitát”. A Piazza Navona tér “életnagyságú” képe előtt Ön úgy érezheti, mintha valóban a téren ülne. Gondosan ...
Culinaris Étterem Budapest
A Budapest belvárosában található Culinaris Étterem minden nap változatos, friss és szezonális alapanyagokból készített menüsorral várja a gasztronómia és a minőségi ételek szerelmeseit. A reggeli kínálatban megtalálhatók válogatott alapanyagokból készült müzlik, fenséges tojásételek, helyben sütött ...
Cut & Barrel Étterem Budapest
Óbuda szívében, a régi Goldberger textilgyár impozáns, indusztriális épületében megnyílt Buda legújabb bisztró étterme! A Cut & Barrel Bisztro egyedülálló építészeti megoldásokkal rendelkezik, szezonális alapanyagokkal és magas minőségű konyhatechnológiát alkalmazva készíti a maradandó élményt ...
A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!