Jégkorszak kiállítás, kölcsönözhető kiállítás a budapesti Magyar Természettudományi Múzeumból
A Jégkorszak című vándorkiállítás kikölcsönözhető a Magyar Természettudományi Múzeumtól. A kiállítást a sok interaktív elem, a tudományos rekonstrukciók és a valódi ősleletek nagy száma teszi különlegessé.
Jégkorszak - vándorkiállítás
Noha döbbenetes fajkihalási hullám részesei vagyunk, a klímaváltozást pedig már a bőrünkön érezzük, évszázadokig természetesnek vettük, hogy az évszakok váltják egymást, az Északi- és Déli-sarkvidéket összefüggő jégtakaró borítja, és különböző éghajlati és növényzeti övek vannak. Ez azonban nem volt mindig így. Földünk mai környezetének és élővilágának kialakításában a legutóbbi jégkorszak, a jégkor döntő szerepet játszott.
Jégkorszak
Jégkorszaknak azokat a több millió évig tartó időszakokat nevezzük, amikor bolygónk felszínét nagyobb összefüggő jégtakarók borítják. Az eljegesedéseket több 10 millió éves lehűlési és jégfelhalmozódási folyamat előzi meg, amit rövidebb, szélsőséges klímaingadozások követnek. A jégkorszakok hozzátartoznak a Föld négy és fél milliárd éves történetéhez, kisebb-nagyobb szabályossággal vissza-visszatértek az idők folyamán.
Jelen korunk, a földtörténet negyedidőszaka a legutóbbi jégkorszak a Földön. Első szakasza a pleisztocén, amit a klimatikus viszonyok szempontjából jégkornak is szoktak nevezni. A pleisztocénben több eljegesedési és felmelegedési hullám váltotta egymást.
A köznyelvben elterjedt „jégkorszak” kifejezés valójában csak a hozzánk időben legközelebb eső eljegesedésre, a Würm glaciálisra vonatkozik, ami minimum 70 000 éve kezdődött, és nagyjából 11 000 éve ért véget.
Hogyan alkalmazkodott az élővilág a jégkorszakhoz?
A bolygófelszín átlaghőmérsékletének csökkenése, majd emelkedése, a jégtakarók megjelenése és visszahúzódása, a különböző éghajlati övek kialakulása döntő hatással volt az élővilág fejlődésére.
Az állat- és növényfajok eltérő módon alkalmazkodtak az eljegesedések hideg, szélsőséges éghajlatához. Az emlősök testmérete megnőtt, bőrük alatt vastag zsírréteg halmozódott fel, dús szőrzet borította őket. A növényeknél a hideghez való alkalmazkodás a törpe termet kialakulásához vezetett. A túlélést esetükben a párnás növekedés és a szőrképletek megjelenése is segítette.
A bolygó felszínét tundra, füvespuszta és sztyepp-tundra borította. A látszólag egyhangú élőhelyeket óriási méretű emlősök népesítették be. Testméretük növekedésében a hidegen kívül a bőséges tápanyagot biztosító lágyszárú, törpecserjés növényzet játszott szerepet.
Jégkorszaki megafauna a kiállításban
A megafauna kifejezés alatt az egy időben, egy területen élő nagy testű állatokat értjük. A leggyakrabban használt meghatározás szerint azok az állatfajok tartoznak ide, amelyeknél a felnőtt egyedek tömege átlagosan eléri vagy meghaladja a 44kg-ot.
A jégkor 2,5 millió éve alatt egyazon területen időben több megafauna is kifejlődött.
A jégkorszak tankja, a Glyptodon
Az ősi, növényevő Glyptodontidák a mai övesállatok (tatuk és armadillók) távoli, kihalt rokonai, amelyek Dél-Amerikában éltek a pliocénben és a pleisztocénben. A pliocén vége felé, kb. 3 millió éve, amikor Észak- és Dél-Amerika összekapcsolódott, nagy faunavándorlások vették kezdetüket, melyek során a Glyptodon-ok – nevezhetjük őket akár óriásőstatuknak is – eljutottak Közép-Amerikába és Észak-Amerika délebbi területeire is.
Őslénytani kirakó
Az óriásőstatu páncéljának a kiállításban látható rekonstrukcióját több hátpáncél maradványaiból állították össze a múzeum munkatársai 2007-ben a Bécsi Természettudományi Múzeum eredeti, teljes Glyptodon-páncélja alapján. A maradványok valaha a Nemzeti Múzeum régi őslénytani kiállításában impozáns, teljes páncélok alkotóelemei voltak, azonban a múzeum 1956-os kiégésekor szétestek, megrongálódtak, egy részük meg is semmisült.
Gyima, a gyapjasmamut-borjú
Az állandó kiállítás gyapjasmamut-borja mellett a Jégkorszak kiállításban most egy másik „mamutbébi”, Gyima hiteles rekonstrukciója is megtekinthető.
Gyimát 1977-ben találta meg Alekszej Logacsev szibériai aranyásó, amikor a Kirgilijak folyó völgyében, Szuszuman település közelében buldózerrel próbálta meg eltávolítani az aranyat tartalmazó réteget fedő mintegy másfél méter vastag talajréteget. A valaha szerencsétlenül járt mamutborjú fagyott teteme majdnem két méterrel a felszín alatt feküdt.
Gyima 138 centiméter hosszú, magassága a vállnál 100 centiméter, a medencénél 98 centiméter. A talpak átmérője 14-15 centiméter. Jól megfigyelhetők rajta a gyapjas mamut (Mammuthus primigenius) jellegzetességei, amelyek a hideg éghajlathoz való alkalmazkodás során alakultak ki. Ha a ma élő elefántokhoz hasonlítjuk, a mindössze 17 centiméter hosszú füle aránylag kis méretű a testéhez képest, és a farka is igen kurta.
Sajnos a lelet kiemelése és a rajta elvégzett tartósítási eljárások után csak a lábak alsó részén maradt meg ez a szőrzet. A mumifikálódott tetem 49,5 kilogrammot nyom, de Gyima „élősúlya” körülbelül 100 kilogramm lehetett. A méretei és a fogazata alapján az állat 6-7 hónapos volt, amikor utolérte a végzete. Halálát fulladás okozta, a tüdejében ugyanis agyagot találtak. Valószínűleg egy iszappal teli gödörbe vagy gleccserhasadékba csúszott bele annak idején, majd megfulladt. A testszövetekből vett minták radiokarbon módszerrel való elemzése szerinte mindez 40000 évvel ezelőtt történt.
Európai kardfogú tigris (Homotherium latidens)
A Kárpát-medencében nem éltek nagy tömegben kardfogúak, ezért a beremendi mészkőbánya egyik karsztos hasadékkitöltéséből előkerült koponyatöredék, állkapcsok, fogak, csigolyák, végtagcsontok különlegesen értékes leletek.
A Kárpátok sárkánya, a barlangi medve (Ursus spelaeus)
A barlangi medvét a maradványai alapján a középkorban sokan sárkánynak vélték. A koponyák tetején a magas taréj és az óriási szemfogak a sárkányokat idézték, ráadásul a csontok nagy része barlangokból került elő. Persze sokaknak feltűnt a medvecsontokkal való hasonlóság, végül a XIX. száza delején egyértelműen bebizonyították, hogy a barlangi sárkányok legendás lények, a maradványok pedig barlangimedve-csontok.
A barlangi medve nem csak hegyekben, barlangokban élt, az egyik legfontosabb magyarországi barlangimedve-lelőhely, a Fundoklia-völgy is egy alacsony fennsík, a Tétényi-fennsík nyugati részén fekszik. Egyéb emlősmaradványok mellett több halom medvecsont került innen elő.
A barlangi medve a ma élő medvéknél jóval testesebb volt, tömege 300–700 kg lehetett. Rövid mellső végtagjai, hatalmas mancsai voltak. Koponyája magas volt, homloka meredek. Felső állcsontjában hatalmas szemfogak ültek. Az őrlőfogak gumós rágófelülete arra utal, hogy a mai barna medvéhez hasonlóan a barlangi medve is mindenevő volt.
A jégkorszak megafaunájának ezt az emblematikus emlősét 2017-ben az év ősmaradványának választották, bővebben róla itt olvashatnak.
Tudjanak meg még többet a kiállításban, amely az állandó kiállítás belépőjegyével látogatható.
2025.01.01. - 2025.12.31. |
További ajánlataink
2025.01.01. - 2025.12.31. | |
2025.01.01. - 2025.12.31. | |
2025.01.01. - 2025.12.31. | |
2025.01.01. - 2025.12.31. | |
2025.01.01. - 2025.12.31. | |
2025.01.01. - 2025.12.31. | |
2025.01.01. - 2025.12.31. | |
2025.03.14. - 2025.06.21. |
Magyar Természettudományi Múzeum időszaki kiállítás 2025
Tengerre magyar! - kiállítás |
2025.04.10. - 2025.12.31. |
Magyar Természettudományi Múzeum időszaki kiállítás 2025
A látható láthatatlan: Bányák és barlangok ibolyántúli fényben - Berentés Ágnes fotókiállítása |
2025.04.10. - 2025.12.31. | |
2025.04.29. - 2025.05.04. |
Magyar Természettudományi Múzeum programok 2025 Budapest
Múzeumlátogatás |
2025.05.04. | |
2025.06.01. |
Solinfo Café Budapest
A világ legjobb olasz kávéja - Caffé Giamaica kávé, teák, gyümölcsös limonádék és frissen facsart levek, turmixok a Zsinagóga tőszomszédságában. Egész napos reggeli, heti ebédmenü, könnyű salátákkal és kényeztető süteményekkel vár barátságos személyzetünk. Mindeközben bármerre nézel mindenhol ...
Sophie Budapest
Étlapunkat jobbnál jobb olaszos fogások alkotják. Kézzel nyújtott pizzáinkkal, házi tésztából készült ételeinkkel és mennyei desszertjeinkkel mosolyt csalunk minden vendégünk arcára. Látogass el hozzánk, sok szeretettel várunk!
Sophisto Champagne Bar & Restaurant Budapest
Mesés helyen található a Sophisto bár, ahol az elképesztő pezsgőválaszték mellett olyan izgalmas ételeket kóstolhat, mint a kacsamájas zserbó vagy a körtés rizottó. A Sophisto nevében nem véletlen szerepel a „Champagne Bar”, itt megtudhatod, mi a különbség a prosecco, a champagne, a pezsgő és a cava ...
Soproni Vendéglő Budapest
A Soproni Vendéglő hangulatos étterem széles választékkal, bőséges adagokkal.
Soroksári Kifőzde
Soroksári Kifőzdénket 2008 nyarán nyitottuk meg. Mindennap megújuló ételkínálatunk sokszínű étkezési lehetőséget biztosít a naponta betérő vendégeink számára. Barátságos környezetben, hangulatos, beépített terasszal, kedvező árakkal, egyszerű és ízletes ételekkel, változatos napi menüvel várjuk Önöket. ...
Spinoza Kávéház Étterem Budapest
A zsidó negyed szívében, a Dob utcában reggeltől estig egészséges ételekkel várja kedves vendégeit a Spinoza Kávéház Étterem, ahol minden pénteken klezmer koncert, és minden este élő zongorajáték nyújt kellemes szórakozást.
Spoon The Boat Étterem Budapest
Spoon - the boat, a rendezvényhajó. A Lánchíd lábánál a Budai Várral szemben a Dunán. Télen 3 különböző hangulatú teremmel, nyáron még 2 terasszal, 3 konyhával, 1600m2-en, 5 bárpulttal szinte minden igénynek megfelelő szolgáltatást biztosítanak. A konyha magyar és európai alapokon nyugvó ízeket ...
Sport Étterem Budapest
A Sport étterem a házias ízeket részesíti előnyben. A magyar konyha jellegzetes ételei mellett néhány különlegesség is megtalálható az étlapon, mint például a kakashere vagy kakas taréj, de a kacsamáj különféle változatait is szívesen készítjük.
Spíler Buda
A Spíler újabb helyszínt hódított meg: a budai hegyek lábához viszi el a maga elvarázsolt és sajátos miliőjét, a Spíler Budába, a MOM Parkba. A Spíler Budában benne van a rock, a féktelenség, az élet! Finom anyagok és csillogás vesz körül minket, asztalunkra pedig a legjobb hozzávalókból készült ...
Sramli Csárda Budapest
Célunk, a hagyományos és sváb ételek mellett új ételek, italok és tálalási módok bevezetése. Az ételek hazai alapanyagokból, hagyományos eljárással készülnek. A csárda jellemző ételspecialitásai a sváb csirkeleves kaláccsal, sváb pecsenye, sváb libamáj és a desszertek közül a túrós smarni szilvaöntettel és ...
A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!