Jókai kora, Jókai bora 2025
Létezik Budapesten egy mesebeli, eldugott hely, amit sokan ismernek, de kevesen láttak. Egykor Jókai Mór kertészkedett és alkotott nyaranta a svábhegyi vén fák alatt. Szeretettel várunk minden érdeklődő szülőt és pedagógust rendezvényünkre, ahol a Jókai-olvasás változásairól, a Jókai-életmű időszerűségeiről beszélgetünk.
Jókai kora, Jókai bora
2025. június 8.
Borkóstolóval egybekötött kert-és irodalomtörténeti est
„A télen fölhizott filokszéra kora tavaszszal feljön a föld szinére, szárnyat kap, repülővé lesz. Jó meleg napokon puszta szemmel jól látni azt a szunyograjként zsongó filokszéra-gomolyt a verőfényben. S ha azután jön egy jó szél, az végig fujja a repülő filokszéra-tábort s teleszórja vele öt mérföldnyi területen az egész szőlőhegyet: jut belőle mindenkinek.”
Bizony, az 1880-as években Magyarországon szinte minden szőlősgazda megtapasztalhatta a filoxéra, azaz a szőlőgyökértetű pusztítását. Jókai Mór Kertészgazdászati jegyzetek című művében azonban nem csak a filoxéra, hanem szőlőjének és gyümölcsfáinak többi ellenségéről is értekezik – a tőle megszokott szórakoztató stílusban.
Az író keze által „tündérkertté” változtatott svábhegyi birtokon pompás rózsakert, százéves fák, zöldellő szőlőültetvény, hűs borospince és végtelen nyugalom várja a látogatót.
Borestünk vezetett kertsétáján írónk egy kevésbé ismert oldalával, a természet iránti olthatatlan rajongásával, s a kertészet iránti szenvedélyével ismerkedünk.
A séta után vendégünk Békássy Gábor, a badacsonyi BÉKÁSSY BORÁSZAT vezetője.
A Békássy család a Badacsony legjobb déli lejtőin az 1840-es évek óta töretlenül szőlészkedik és termel bort, ma is ugyanabban a szellemiségben, mint az elmúlt 180 évben: kizárólag spontán erjesztéssel, a fajták és a termőhely sajátosságait érvényesítve, a lehető legkisebb beavatkozással.
A borokat és a Természetes Életmód Alapítvány alakor búzából készült finomságait Jókai egykori présházánál kóstoljuk.
Időpont: 2024. június 8. szombat, 16.00 – 19.00
Kérjük, hogy a program kezdése előtt 10 perccel korábban érkezzenek.
Részvételi díj: 5 300 Ft/fő
Forrás: A Nemzeti Park honlapja
2025.06.08. |
További ajánlataink
2025.01.01. - 2025.12.31. | |
2025.01.01. - 2025.12.31. | |
2025.01.01. - 2025.12.31. | |
2025.01.01. - 2025.12.31. | |
2025.01.01. - 2025.12.31. | |
2025.01.01. - 2025.12.31. | |
2025.01.01. - 2025.12.31. | |
2025.01.01. - 2025.12.31. | |
2025.01.01. - 2025.12.31. | |
2025.01.01. - 2025.12.31. | |
2025.01.01. - 2025.12.31. | |
2025.01.01. - 2025.12.31. | |
2025.01.01. - 2025.12.31. | |
2025.01.01. - 2025.12.31. | |
2025.01.01. - 2025.12.31. | |
2025.01.01. - 2025.12.31. | |
2025.01.02. - 2025.12.23. | |
2025.04.01. - 2025.04.30. | |
2025.04.01. - 2025.04.30. | |
2025.04.26. - 2025.04.27. | |
2025.04.27. |
Duna-Ipoly Nemzeti Park programok 2025
Hajnali túzokleső túra a Felső-Kiskunságban |
2025.05.17. | |
2025.06.08. | |
2025.12.27. - 2025.12.30. |
Rákóczi Restaurant és Taverna Családi Vendéglő
Az étterem a hagyományos reform és magyar konyha remekeit kínálja. Különös hangsúlyt fordítunk a korszerű táplálkozással kapcsolatos előírások betartására. Vegetáriánus ételeink, a magyar specialitások között egyaránt megtalálható.
Sejribizli
Fenntartható kávézó és szezonális bisztró konyha.
Sessions Étterem
Modern bisztró Budapest színházi negyedének közepén, mindössze pár perc sétára az Andrássy úttól, a legjobb magyar és nemzetközi tradíciók inspirálta fogásokkal. A Sessions a Hard Rock Hotel Budapest étterme.
Szabad Bisztró Budapest
A Szabad Bisztró Budapest első, kizárólag növényi alapanyagokat használó gasztrokocsmája. Vegán bárételekkel, a`la cart étlappal, változatos séf ajánlatokkal és hétköznapokon vegán napi ebédmenüvel várunk. Itallapukon prémium röviditalokat, kisüzemi cseh és lengyel import söröket, magyar ...
The Box Donut Budapest
Receptjeik kidolgozása során nagy hangsúlyt fektetnek az egyedi, de természetes ízek és az egészség harmóniájára. Minden fánk egyedi, kézzel készített finomság, amelyet szeretettel készítenek.
The Planteen Étterem Budapest
Küldetésük, hogy őrülten finom ételeket kínáljanak, amelyek egészségesek vásárlóik számára, és fenntarthatóak bolygónkon. Naponta változó menü, heti indiai ételek, a rajongók kedvenc heti ajánlatai, gluténmentes opciók, szezonális alapanyagok. Házi készítésű desszerteket, különleges kávékat, teákat is ...
A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!