Magyar hegedűkészítők. Egy 20. századi hegedűkészítő műhely és magyar mesterhegedűk
Az MTA BTK Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeuma hangszergyűjteményének egyik legértékesebb része a hegedűgyűjtemény, azon belül is a magyar hegedűkészítés fénykorából, a 20. század első feléből származó mesterhegedű gyűjtemény. Ezek a hangszerek európai viszonylatban is a legmagasabb szakmai színvonalat képviselik. 2014 januárjában a múzeum egy különleges értékű hegedűkészítő műhellyel gazdagodott, amelyet több mester használt folyamatosan a 19. század 2. felétől 2007-ig. Ezáltal lehetőségünk nyílt arra, hogy a hangszereket, azok előállításának helyszínét és egyben a hangszerkészítés folyamatát együtt mutassuk be.
Számos magyar műhely a hangszerkészítés mellett az utánpótlás nevelésére is nagy hangsúlyt fektetett. Ebből a szempontból egészen különleges volt Pilát Pál (1860–1931) cseh származású mester, ugyanis műhelyének folytonosságát a mai napig végigkövethetjük, immár a tanítványok negyedik generációja által.
Pilát a legjobb bécsi mestereknél tanult, majd Budapesten telepedett le. A Zeneakadémia megnyitása után annak tőszomszédságában, a Liszt Ferenc tér 10. szám alatt nyitott műhelyt. Halála után az üzletet az özvegye vitte tovább, majd 1957-ben, a tanítványok második generációjához tartozó Sáránszky Pálnak (1919–2000) adta át. Sáránszky a 20. század második felének meghatározó egyénisége a nagy előd szellemiségét a tanítványok révén a 21. századra is továbbörökítette. A Pilát-műhely berendezését eredeti formájában őrizte meg, még az agyonhasznált, ma már valóságos ereklyének számító munkaasztalt is megtartotta, amely egykoron a magyar hegedűkészítés legnagyobbjáé, Nemessányi Sámuelé (1837–1881) volt. A műhellyel szomszédos üzlethelység szessziós hangszertároló vitrinjei a második világháborúban bombatalálat következtében megsemmisültek. A megmaradt ajtószárny alapján Csepregi Sándor iparművész újratervezte a bútorokat, majd Schégerin István műbútorasztalos kivitelezte.
Sáránszky halála után Földesi Lajos hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, aki egyben Sáránszky tanítványa is volt, megvásárolta a mester hagyatékát. 2014 januárjában a műhelyberendezést és szerszámokat, az üzlet bútorait (lengőajtó, szecessziós vitrinek, fiókos szekrény, stb.), a hegedűrajzokat, Pilát és Sáránszky aranykoszorús mesterleveleit és okleveleit, hegedűművészek Pilátnak és Sáránszkynak dedikált fotóit a Zenetörténeti Múzeumnak ajándékozta.
Kiállításunk első termében az ajándékba kapott Pilát–Sáránszky műhely anyagából és a már korábban szerzeményezett hegedűkészítő szerszámokból egy komplett hegedűkészítő műhelyt rekonstruálunk. A falakra hegedűrajzok, Pilát aranykoszorús mesterlevele és a hegedűművészek dedikált fotói kerülnek. A műhelyben Nemessányi munkaasztalát, Sáránszky munkaasztalát és Pilát gyalupadját helyezzük el. Bemutatjuk a hegedűkészítéshez szükséges összes szerszámot, valamint a különféle sablonokat (tető, hát, csiga, f-nyílás, stb.), továbbá a hegedűkészítés valamennyi fázisát a kiválasztott faanyagtól a befejezésig. A műhely vitrines szekrényeit, amelyek eredetileg is vonós hangszerek kiállítására szolgáltak, a mai muzeológiai követelmények szerint ellátjuk megfelelő hangszertartókkal, világítással, biztonsági zárakkal. Ezekben a Múzeum hegedűgyűjteményéből mutatunk be válogatást. Az egyik szekrényben Pilát és tanítványainak, a másikban Pilát kortársainak hangszereit állítjuk ki. Egy sokfiókos szekrénnyel is rendelkezünk, ebben vonós hangszerek tartozékait helyezzük el: húrok, húrlábak, húrtartók, húrtartó gombok, fogólapok, kulcsok, hangtompítók, húrgépek, álltámaszok, a-sípok, gyanták, stb.
A második teremben a következő nemzedékek (Sáránszky, kortársai és tanítványai, 20. század második fele és 21. század eleje) munkáiból válogatunk. Ezeket a hangszereket magántulajdonból kölcsönözzük. A falakon hegedűrajzok, Sáránszky aranykoszorús mesterlevele és különféle oklevelei, valamint hegedűművészeket ábrázoló dedikált fotók kerülnek bemutatásra.
Forrás: A Múzeum honlapja
2025.01.01. - 2025.12.31. |
További ajánlataink
2025.01.01. - 2025.12.31. | |
2025.01.01. - 2025.12.31. | |
2025.01.01. - 2025.12.31. |
Vega Kuckó Vegetáriánus Gasztro-Étkezde Budapest
Konyhájukon az egészséges és tápláló, harmonikus ízvilágú, tartalmas ételkészítésre törekednek, ötvözve a magyar konyha sajátosságait a mediterrán ízvilággal. A kínálatban rendszeresen található egy-egy népszerű Közel és Távol-Keleti, illetve Dél-Amerikai ételféleség is. Ételeik 80%-a gluténmentes és vegán. ...
Vegan Garden Étterem Budapest
Egy olyan vegán étterem, amely teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy egészséges és ízletes nemzetközi vegán ételeket kínáljon a vendégeknek – friss és főleg helyi alapanyagokból.
Vegan Love - Vegan Street Food Budapest
A vegán burgerek mellett vegán hot dogot és pita-szendvicset is vásárolhatunk, de l smoothie-kat is.
Versus Bár Budapest
Hangulatos és igényes (bor)bár a budapesti Palotanegyed szívében.
VinoPiano Kézműves Borkereskedés
A VinoPiano az Élesztőház borbárja, a borsziget a sörfolyamon. Célunk ismeretlenebb és kisebb pincészetek felkutatása és bemutatása. Nálunk te is megismerkedhetsz fantasztikus kistermelői, “kézműves” borokkal, melyek hordozzák készítőjük kézjegyét, egyedi stílusát, jellegét, melyben a fajta, a ...
Várszegi Pincészet Budapest
VÁRSZEGI PINCÉSZET - Balatoni Borélmény Budafokon. Családunk mindig is foglakozott bor készítéssel, de hivatásszerűen 2010-ben kezdte meg munkáját a Várszegi Pincészet a balatonboglári borvidéken. Célunk, hogy népszerűsítsük a kisebb családi borászatokat. Jelenleg birtokaink nagysága 7 hektárra tehető, ...
Véndiák Étterem Budapest
A Véndiák Étterem Budapest egyik legszebb terén, az Egyetem téren, a város szívében található. Ízletes étel- és italkínálattal várja a magyaros és nemzetközi konyha kedvelőit.
Víg Kalmár Étterem Budapest
A Víg Kalmár Étterem egyedülálló választékkal várja vendégeit. Konyhánk kínálatában a magyar konyha, a nemzetközi ízek hal,vad-, szárnyas ételek, vegetáriánus specialitások szerepelnek. Számos sör-és borkülönlegességet ajánlunk ételeinkhez. Kutyabarát környezet, kerthelyiség, sajátos hangulatú pince, ...
Wang Mester Kínai Konyhája Budapest
Wang Mester a szakácsmesterséget egyrészt a nagyszülőktől örökölte, másrészt Peking legjobb éttermeiben tökéletesítette. Hiszi, hogy meg tudja ismertetni az érdeklődőkkel az ötezer éves kínai konyhaművészet titkait - mind elméleti síkon, mind pedig a gyakorlatban. A főzést művészetnek tartja, melyet ...
Zeller Bistro
Azon munkálkodunk, hogy olyat alkossunk ami kedves, finom, felejthetetlen és más. Mert ezt lehet szeretettel, elhivatottsággal is csinálni. Hazai őstermelők, kis borászatok, kézműves sörfőzdék. Számunkra ez a fontos, mi ezt szeretjük. Ettől lettünk olyanok,amilyenek. Ettől lettünk mások.
A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!