Húsipari Múzeum
A kiállítás áttekintést ad a húsipari eszközök, a vágási és feldolgozási technológiák fejlődéséről. Bemutatót láthatunk a húsipari szakirodalomból, valamint nyomon követheti a látogató a Húsipari Kutatóintézet történetét, fejlődését.
Az élőállat feldolgozását az alábbi módon végezték illetve végzik még ma is, csak modernebb eszközök segítségével. A vágóhídra beszállított állatok vágása az állatok kábításával kezdődik. A kábítás többféleképpen történhet. A sertések esetében például elektromos úton, a marháknál kábítópisztoly segítségével. Ezután következik a szúrás. A kifolyó vért vagy kannákba fogják fel, ha étkezési célra szánják, vagy gyűjtőtartályba kerül és takarmánylisztté dolgozzák fel.
Ezután a vágott test magaspályára kerül, ahol a forrázás és a perzselés következik, majd pedig a további feldolgozástól függően vagy eltávolítják az állat bőrét vagy nem. A bőrfejtés után felnyitják az állat hasüregét és a belső részeket kiemelik, majd az állatot félbe vagy negyedbe darabolják és előhűtőben tárolják, pihentetik további feldolgozásig.
Ezt követően tovább bontják az állatot és húskészítményként feldolgozzák, vagy tőkehúsként kiszállítják. A vágóvonalon dolgozó állatorvos szigorúan ellenőriz minden egyes vágott testet a hozzájuk tartozó belsőséggel együtt. Az esetleges beteg húsrészeket illetőleg az egész vágott állatot ha szükséges eltávolítják. Az ilyen húsból kellő kezelés után takarmánylisztet készítenek. A húskészítménnyé történő feldolgozása a darabolással kezdődik. A húsrészeket osztályozzák, majd csontozzák. Ezt követően a hús a feldolgozó gépekbe (daráló, keverő, kutter) kerül további feldolgozásra.
A 4. és 5. tárlókban a vágás és a feldolgozás szerszámai láthatók, melyek ma már többnyire nem használatosak az iparban, vagy modernebb, fejlettebb változataikat használják. Látható itt lókábító álarc, melyet ideges lovak kábításánál használtak. A lóvágóhidat bemutató album érdekessége az üzem speciális volta mellett az is, hogy az 50-es évek elején a kutatóintézet területén működött. Található itt rézzel futtatott ún. patent kés is, amellyel a vágás mélységét lehetett szabályozni. A kés magyar találmány, de a továbbfejlesztett, elektromos meghajtású változata is itt látható. A vitrin alján egy kaparó áll, mellyel pörzsölés után a sertésbőr felületéről a fekete részeket kaparták le. A felső karmos résszel a körmöt lehetett letépni. A fűrésszel csontot daraboltak úgy, hogy a hasnak és a falnak támasztott fűrészen mozgatták a csontot fel-le. A lánckesztyű a balkézre húzva csontozásnál baleset ellen óvta a dolgozót. A fémből készült késtartó tokot a derékra kötötték. Ebben tartották a késeket, és így védekeztek a szúrás-vágás veszélye ellen. A pácolótűvel, mint egy injekciós tűvel, fecskendezték be a páclevet a húsba. A kávédarálóra emlékeztető készülékkel fűszereket őröltek. Látható itt egy amerikai kézi húsdaráló, egy állóhengeres, fogasléc meghajtású kolbásztöltő, valamint egy 25 cm magas kézihajtású húszúzó készülék is. Ezzel a húspépgyártók részére előzetesen ledarált húst lehetett tovább feldolgozni. A feldolgozott húst teknőben sóval kezelték, majd vízzel pépesítették.
A tartósított szalámi készítésének titkát a mesterek a végvárak erősítésén dolgozó olasz kőfaragóktól és kőművesektől lesték el, még a török világban. Az első magyar nyelvű recept 1780-ból maradt fent, mely szerint háromféle hús (marha, borjú, sertés), szalonna és többféle fűszer kell a jóízű szalámihoz. Marha- vagy lóbelekbe töltötték a kézzel aprított és jól összekevert masszát. A szalámikészítésben rejlő lehetőségekre a 19. század utolsó harmadában a terménykereskedők figyeltek fel. Kezdetben a szalámiipar éppen olyan kis- és kézműipar jellegű volt, mint a húsipar egyéb területei. 1880-ig csak a belföldi vásárlók részére készült néhány száz kg szalámi, ez is kizárólag a téli időszakban. A kisipari munka párosult az idényjelleggel.
Majd megindult a nagyobb méretű termelés: 1862-ben Szegeden Kis Márton, 1867-ben Győrben Forgiarini Cedero, 1867-ben Debrecenben Szabó Mihály, 1875-ben Budapesten Giovanni Piazzon, 1878-ban Szegeden Pick Márk, 1885-ben Debrecenben Vidoni és fivére és 1888-ban Budapesten Beimel és Herz kezdeményezésével. Szabó Mihály hamar kivált e sorból szárazkolbász és császárhús gyártására specializálódott.
A termény-, a paprika- és a sertéskereskedés párhuzamosan élt együtt a szalámikészítéssel, a Pick-cég csak az I. világháború után vált tiszta profilú szalámigyártó üzemmé. A századfordulóra nőtt meg igazán a termelés. Ekkor már 13 gyárnak volt fő profilja a szalámikészítés. A termelés döntően a monarchia piacaira épült. Az 1890-es és 1899-es ipartámogató törvények a húsiparon belül csak a szalámigyártásra hatottak kedvezően. Adott volt a lehetőség, hogy méreteinél fogva gyárak, üzemek jöjjenek létre. A fel-fellángoló sertéspestis és az emelkedő húsárak ellenére a háború kitöréséig a gyártás erőteljesen fejlődött.
A legfontosabb húsipari gépek is elsősorban a szalámikészítésnél terjedtek el. A meghajtóerő zömmel gőz volt, de akadt már elektromotor is.
A múzeum egy szabadtéri résszel is rendelkezik, ahol tető alatt nyertek elhelyezést a különféle húsipari gépek.
A sort egy állóhengeres, samottbetétes 100 literes főző üst nyitja. A kiállított darálók között van kézi és transzmissziós meghajtású, valamint saját motorral rendelkező. A bemutatott töltőgépek közül az egyik hidraulikus müködtetésű a másik kézi hajtású állóhengeres fogosléces.
A szabadtéri részen még megtekinthető két darab lapátos keverőgép, egy 1930-as évekből származó fűszerdaráló és egy transzmissziós meghajtású zúzógép. A kiállított gépek között van egy kutter, amelyet RICHARD STATNY brnói üzemében gyártottak. A gépek sorát egy kisérleti gép zárja. Ez egy folyamatos kutter amelyet Kettesy Szilveszter javaslatára készítettek az 1950-es években.
Az udvarban található még egy sertésszállító vagon. A vagon kétszintes és etetővályúkkal van felszerelve.
Forrás: A Múzeum honlapja
2025.01.01 - 2025.12.31 | |
Hétfő: | 09:00 - 15:00 |
Kedd: | 09:00 - 15:00 |
Szerda: | 09:00 - 15:00 |
Csütörtök: | 09:00 - 15:00 |
Péntek: | 09:00 - 15:00 |
Szombat: | - |
Vasárnap: | - |
Trattoria Étterem Budapest
A Trattoria Za-Za Étterem mediterrán és magyaros ételekkel, válogatott magyar és olasz borokkal várja kedves vendégeit.
Vega Kuckó Vegetáriánus Gasztro-Étkezde Budapest
Konyhájukon az egészséges és tápláló, harmonikus ízvilágú, tartalmas ételkészítésre törekednek, ötvözve a magyar konyha sajátosságait a mediterrán ízvilággal. A kínálatban rendszeresen található egy-egy népszerű Közel és Távol-Keleti, illetve Dél-Amerikai ételféleség is. Ételeik 80%-a gluténmentes és vegán. ...
VinoPiano Kézműves Borkereskedés
A VinoPiano az Élesztőház borbárja, a borsziget a sörfolyamon. Célunk ismeretlenebb és kisebb pincészetek felkutatása és bemutatása. Nálunk te is megismerkedhetsz fantasztikus kistermelői, “kézműves” borokkal, melyek hordozzák készítőjük kézjegyét, egyedi stílusát, jellegét, melyben a fajta, a ...
Unicum Ház látogatás 2025 Budapest. Standard és prémium túrák Unicum kóstolással 2025.04.28. (hétfő) - 2025.05.03. (szombat)
Standard és prémium túrák
Az Unicum és a Zwack család különleges története egybefonódott Magyarország történelmével. Ma is Magyarország legnépszerűbb itala, hogy miért? Erre kaphatunk választ, a mind az öt érzékünket megmozgató Unicum Házban. Látogasson el hozzánk! Várjuk az Unicum Házban.
Unicum túra 2025 Budapest. Ismerje meg az Unicum és a Zwack család különleges történetét! 2025.04.28. (hétfő) - 2025.05.03. (szombat)
Az Unicum és a Zwack család különleges története egybefonódott Magyarország történelmével. Ma is Magyarország legnépszerűbb itala, hogy miért? Erre kaphatunk választ, a mind az öt érzékszervünket megmozgató Unicum Házban. A látogatás során betekintést nyerhetnek az Unicum gyárba. A látogatók ...
Unicum Ház programok 2025 Budapest 2025.04.28. (hétfő) - 2025.05.03. (szombat)
Vezetett túrák hétfőtől szombatig magyar és angol nyelven
Unicum Ház programok Budapesten. Standard s vezetett túrák garantált időpontokban és előzetes bejelentkezéssel csoportok számára. A Dandár utcai épületben a Zwack család és az Unicum történetét ismerhetik meg az érdeklődők. Az Unicum keserűlikőr a Zwack márka legfontosabb terméke, mára egyike ...
Felnőtt úszásoktatás Budapest 2025. Úszás tanfolyamok kezdőknek, középhaladóknak, haladóknak 2025. április 29. (kedd)
Felnőtt fejjel könnyebb megtanulni úszni, hiszen felnőttként az ember az ész-érveket, magyarázatokat jobban megérti, mint ahogy azt gyerekkorban. Te is hamar és magabiztosan úszhatsz mellúszásban, gyorsúszásban vagy háton. Felnőtt úszásoktatás 120 és 240 perces kurzusok formájában exkluzív környezetben a ...
Csík Zenekar koncertek 2025 2025. május 1. (csütörtök)
A Magyarországon több tíz éve működő együttes elsősorban a magyar népzene hiteles tolmácsolója. Az utóbbi néhány évben olyan zenei utat választottak, amely lehetőséget ad arra, hogy minél több embernek adjon a népzene váratlan, de kellemes élményt. Bátran mondhatjuk, hogy a népzene és a könnyű ...
Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény programok 2025 2025. április 7. (hétfő) - 2025. április 27. (vasárnap)
A Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény programajánló. Filmvetítések, koncertek és szórakoztató műsorok, ismeretterjesztő előadások várják a látogatókat.Tanfolyamokat és klubokat is szervez az intézmény, melyekre szintén várják az érdeklődőket. A Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény legfőbb célja, ...
Goethe Intézet programok 2025 Budapest 2025.04.16. (szerda) - 2025.05.07. (szerda)
A budapesti Goethe Intézet 1988 óta, a két országban kölcsönösen felállítandó kulturális és információs központokról szóló megállapodásának alapján működik. Kiállítások, pódiumbeszélgetések, kulturális programok várják az érdeklődőket egész évben.
Nemzeti Színház előadások Budapest 2025. Online jegyvásárlás 2025. április 25. (péntek) - 2025. április 27. (vasárnap)
Nemzeti Színház előadások Budapesten 2025. Online jegyvásárlás! A vendégek három játszóhely előadásai közül válogathatnak: Nagyszínpad, Gobbi Hilda Színpad és a Kaszás Attila terem.
Pinceszínház előadások Budapest 2025. Online jegyvásárlás 2025. április 25. (péntek) - 2025. április 27. (vasárnap)
Pinceszínház előadások Budapest 2025. Online jegyvásárlás. Ezt a kis kamaraszínházat először Pince Színház, majd Piccolo Színház néven ismerte meg a közönség. 2007-ben újraszerveződött a társulat, és ismét felvette a Pinceszínház nevet. A színházban működő Dixie Klub több évtizede folyamatosan várja a ...
MITEM Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó 2025 Budapest 2025.04.25. (péntek) - 2025.05.25. (vasárnap)
A Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó egy hagyományteremtő szándékkal létrehozott találkozó terep, amely lehetőséget kínál arra, hogy más kultúrák, nemzetek vérfrissítő hatással legyenek a hazai színházi szakmára, valamint a külföldi szakemberek megismerkedjenek hazai előadásokkal, művészekkel. ...
Gamer programok 2025. Események, rendezvények 2025. május 17. (szombat) - 2025. május 18. (vasárnap)
Gamer Weekend
Gamer programok, események, rendezvények. A videójátékok világa iránt érdeklődőknek érdemes ellátogatni ezekre az eseményekre, hogy első kézből tapasztalhassák meg a legújabb trendeket és technológiákat. Ezek az események lehetőséget kínálnak a játékosoknak, fejlesztőknek, hardvergyártóknak és ...
Kertvárosi Időutazás 2025. Budapesti és főváros környéki városnéző séták 2025.01.01. (szerda) - 2025.12.31. (szerda)
Több mint 40 féle különleges séta Budapest 16. kerületében, és múzeumi szerdák az ismeretlen főváros felfedezésére. Túravezető: Benedek Ágnes helytörténész.
Pancs - Gasztroplacc események 2025. Termelői Piac Budapest 2025.01.01. (szerda) - 2025.12.31. (szerda)
Frissen, egyenesen a termelőktől szerezhetitek be a hazai alapanyagokat, finomságokat a Pancs gasztroplaccon! Romkocsmából közösségi piac minden vasárnap 9:00-13:30 óráig. A Corvin-negyed vonzáskörzetében, a Trafó mellett található a Gasztro Placc. Őstermelői piaccal, gasztro vendéggel, közösségi asztallal ...
Színháztörténeti, kertművészeti és építészettörténeti séta a Nemzeti Színház kert- és szoboparkjában 2025.01.01. (szerda) - 2025.12.31. (szerda)
A kert és a szoborpark, a színház külső környezetének megálmodója Török Péter kerttervező művész. A kert és annak szerves részét alkotó szoborpark, a Nemzeti Színház külső térben megfogalmazott folytatása. A színház tehát nem ér véget az épület falainál, a színháztörténet, a kertművészet-történet és ...
Ferencvárosi programok 2025. Események, rendezvények 2025.01.01. (szerda) - 2025.12.31. (szerda)
Ferencvárosi programok 2025. Ajánló
Ferencvárosi programok, események, rendezvények Budapest 9. kerületében. Kulturális események, koncertek, hagyományőrző programok, gasztronómiai események, vallási programok, helyi fesztiválok. Programajánló.
Nagyvásárcsarnok Budapest programok 2025 2025.01.01. (szerda) - 2025.12.31. (szerda)
A Szabadság híd pesti hídfőjénél találjuk a központi vásárcsarnokot, Budapest legnagyobb fedett piacát.
Bibliamúzeum időszaki kiállítás 2025. Színek szonátái: Kontraszty László alkotásai 2025.03.25. (kedd) - 2025.07.12. (szombat)
A Bibliamúzeum következő időszaki kiállítása, a Színek szonátái Kontraszty László alkotásait mutatja be 2025. március 25. – július 12.között. Kontraszty László (1906 – 1994) azok közé a huszadik századi festők közé tartozik, akiknek neve és alkotói világa még nem eléggé ismert. Olasz felmenőkkel és ...
Bibliamúzeum programok 2025 Budapest 2025.03.25. (kedd) - 2025.07.12. (szombat)
Színek szonátái: Kontraszty László alkotásai
A Bibliamúzeumban az új és interaktív múzeumi terek a teremtéstörténettől kezdve az Újszövetségen keresztül vezetnek el az első keresztény közösségek megalakulásáig. Az időszaki kiállítási térben képzőművészeti kiállítások láthatóak. Tárlatvezetéssel, múzeumpedagógiai foglalkozással és szakmai ...