A tejmentes étkezés is lehet élvezhető
Ma már abszolút nem ritka eset, ha valaki laktózérzékenyként él, mely életformát gyakran összetévesztik a tejmentes verzióval. Ebben az esetben már nem elegendő a laktóz kiiktatása, hanem átfogóbban kell vizsgálni a tejes élelmiszerek felhasználását.
A tejmentes étkezés kivitelezése a mindennapokban
Amikor egészségügyi okokból kerüljük a tejfehérjét, komoly tervezést igényel az étkezések megszervezése. Ugyanis a vendéglátó egységek többségében nem érhető el tejmentes kínálat. Jobbára a vegán variációkból válogathatunk, amelyek nem feltétlenül kielégítőek a húsimádók számára. A Yolofood tejmentes ételkülönlegességei biztosítják, hogy a diétás előírásoknak megfelelve fogyaszthassunk ízletes fogásokat.
Az ételszállítás lehetősége egyre nagyobb népszerűségnek örvend, amely a kifogástalan, prémiumminőségű ételek mellett annak is köszönhető, hogy a speciális étrendi igények követői sem maradnak éhesek.
A cégek sorra emelik be a választékba a tejmentes, az inzulinrezisztens vagy vegetáriánus elveken alapuló menüsorokat, amelyekhez elérhető áron juthatunk hozzá. Sokszor kedvezőbb a végösszeg, mintha külön-külön vásárolnánk be otthonra a hozzávalókból. Gyakran fel sem használjuk a beszerzett alapanyagokat, ezért a felhalmozott élelmiszerek redukálásával a pazarlás ellen is felléphetünk.
Főzés tejtermékek nélkül
Eleinte nagy fejtörést okozhat a tejmentes étkezés megvalósítása, ugyanis a sajtot, joghurtot, vajat, tejfölt és tejszínt is mellőzni kell, ami a magyar táplálkozási szokásokat figyelembe véve nem kis feladat. Ettől kezdve minden termék címkéje alapos átvizsgálásra szorul, mert a legtöbb feldolgozott élelmiszer hacsak nyomokban is, de tartalmazhat tejet, tejport vagy tejsavót.
A dietetikusok szerint nagyjából két hónapot vesz igénybe, mire a tejfehérje kiürül a szervezetből, ebből adódóan főként a folyamat elején érdemes türelmesnek lenni.
Újabban hatalmas rajongás övezi a növényi alapú készítményeket, melyeket változatos formában használhatunk fel a konyhában. A tej kiváltására tökéletes alternatívát jelentenek a növényi italok, melyek közül talán a rizstej a legsemlegesebb ízű.
A mártások, krémek esetén bátran nyúlhatunk például zab- vagy kesutejszínhez, amelyek szintén megadják a megszokott állagot. Rengeteg típusú növényi sajt található a boltok polcain, illetve margarinból is létezik tejmentes opció.
A naplózás előnyei
A szakértők nem győzik hangsúlyozni az ételnapló hasznosságát, amellyel viszonylag egyszerűen kiszűrhetők azok az élelmiszerek, amelyek gondot okoznak. Azonnal felismerhetjük, hogy a tünetek megjelenése előtt milyen fogásokat fogyasztottunk, és azokból melyik összetevő felelhet a problémáért.
Tejmentes étkezés terén célszerű a keresztallergénekre is figyelmet fordítani. A tartós eredmények és javulás érdekében mindenképp konzultáljunk egy szakemberrel. Ha pedig finom falatokra vágyunk, böngésszük át az ételszállító cégek kínálatát!