Szeptember 29. Az élelmiszer-pazarlás elleni világnap
Az ENSZ kezdeményezésére született élelmiszer-pazarlás elleni világnap célja az élelmiszerhulladék csökkentése világszerte. Nemzetközi jelentések szerint a megtermelt élelmiszerek mintegy egyharmada hulladékként, kukában végzi.
Magyarországon egy átlagos háztartásban fejenként 65 kilogrammnyi élelmiszer kerül kidobásra évente. Leggyakrabban készételek, friss zöldségek és gyümölcsök, valamint pékáruk kerülnek a szemetesbe. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kezdeményezésére erőfeszítések történtek a pazarlás csökkentésére. A Maradék nélkül! program beszámolója szerint hazánkban az utóbbi években a tudatosabb háztartásvezetés következtében mintegy 3 kilogrammal csökkent az élelmiszer-hulladék mennyisége, az összmennyiség azonban még mindig 1,8 millió tonna.
Kép forrása: Pixabay.com